Ce este caviarul?

Articolele au fost realizate de redacția Creative Art Copywriting:

Articol redactat de Ana Stefanel.

Sumar

 1. Definiție
 2. Pești care produc icre sub denumirea de caviar
 3. Proveniența peștilor care fac icre pentru caviar
 4. De ce să ții cont când alegi caviarul
 5. Cum se servește caviarul
 6. Caviarul, aperitivul de lux
 7. Resurse despre „Ce este caviarul?”

Caviarul, aurul negru din bucătărie

Cu toții am auzit de caviar și îl asociem mereu cu luxul și cu rafinamentul. Caviarul este cunoscut în gastronomia mondială ca fiind aurul negru sau i se mai spune și perla neagră. În foarte multe culturi, caviarul este un simbol al bogăției și al rafinamentului culinar. Istoria caviarului este legată de Persia Antică, iar azi poate fi găsit în restaurante luxoase din toată lumea.

Faimoasele icre negre au avut de-a lungul istoriei un loc privilegiat pe masa bogaților, a aristocraților. Un aliment scump, rafinat, caviarul este produs din icre care provin din familia peștilor sturion denumiți astfel generic, familie care include 26 de specii diferite care sunt răspândite pe tot globul. Totuși, cele mai bune icre negre provin de la trei dintre aceste specii – cele trei specii de pești despre care vorbim fiind în Marea Caspică: morunul, nisetrul și păstruga.

Este un aperitiv extrem de rafinat potrivit pentru o cină elegantă. Poate fi servit pe felii subțiri de pâine de secară/semințe sau pe biscuiți speciali pentru caviar. Alături de un pahar de șampanie, această gustare va da o notă în plus de rafinament oricărei cine, fiind un aperitiv gustos și care te duce cu gândul spre lux. Se servește rece, chiar pe un pat de gheață, gustul său fiind astfel și mai puternic, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Caviarul nu are miros, dar icrele au.

Procesul prin care icrele sunt extrase nu implică uciderea peștelui sturion pentru că în momentul în care peștele moare, elimină o substanță care compromite aroma icrelor, iar caviarul nu va fi de calitate.

Substanțele care se găsesc în componența icrelor negre, cum ar fi fosfolipidele, fosfoproteinele și aminoacizii, sunt utilizate și în industria cosmetică, ajutând la prevenirea procesului de îmbătrânire a tenului. Substanțele din caviar sunt benefice și pentru păr, stimulând regenerarea acestuia. Caviarul care se folosește în componența unor produse cosmetice este extrem de costisitor deoarece este produs din icre extrase de la pești sturioni care ating vârsta de o sută de ani. Este cunoscut sub numele de Almas Belugas și se comercializează ambalat în cutii de aur de 24 karate. Raritatea acestuia face ca un kilogram din acest tip de caviar să ajungă chiar și până la 30.000 euro.

Cuvântul caviar provine dim limba persană și înseamnă „generator de icre”.

Câteva generalități despre sturioni. Pești care produc icre sub denumirea de caviar

Când vorbim despre sturioni, ne referim la pești de dimensiuni mari, primitivi. Aceștia au un schelet în cea mai mare parte cartilaginos. Diferența între tipurile de sturion o fac cele cinci rânduri de scuturi osoase de pe corp. Aceștia își găsesc hrana prin găsirea urmelor acesteia, iar apoi o absorb.

Cu ajutorul mustăților extrem de sensibile, sturionii detectează prada, dar și cu organele ampulare care sunt localizate pe partea inferioară a rostrului aplatizat. În principal, sturionii de hrănesc cu nevertebrate, iar pe măsură ce aceștia cresc în dimensiuni, alte tipuri de pești devin hrana lor principală. Aceștia sunt găsiți îndeosebi pe timp de noapte, când este mai greu să fie evitați de alți pești tocmai din cauza dimensiunilor mari.

În continuare, vom trece în revistă toate tipurile de sturioni care produc icre negre și o clasificare în funcție de dimensiunile și vârsta pe care aceștia o pot atinge:

 • nisetrul siberian: poate atinge o greutate de 210 kg și o lungime de aproximativ 200 cm. Trăiește aproximativ 60 de ani.
 • sturionul cu bot scurt: 23 kg, 143 cm, 67 de ani.
 •  sturionul lui Dabry: 250 cm.
 • sturionul de lac: 125 kg, 274 cm, 152 de ani.
 • nisetrul: 236 cm, 115 kg, 46 de ani.
 • sturionul verde: 250 cm, 159 kg, 60 de ani.
 • sturionul de Sahalin: 150 cm.
 • sturionul de Adriatică: 200 cm, 25 kg.
 • viza: 200 cm, 80 kg.
 • sturion de Atlantic: 403 cm, 60 de ani.
 • sturionul persan: 242 cm, 70 kg.
 • cega: 125 cm, 16 kg, 20 de ani.
 • sturionul de Amur: 300 cm, 190 kg, 65 de ani.
 • sturionul chinezesc: 130 cm, 600 kg, 13 ani.
 • păstruga: 220 cm, 80 kg, 27 de ani.
 • șipul: 600 cm, 400 kg, 100 de ani.
 • sturionul alb: 610 cm, 810 kg, 104 ani.
 • Kaluga: 560 cm, 1000 kg, 80 de ani.
 • morunul: 800 cm, 3200 kg. 118 ani.
 • sturionul palid: 200 cm, 130 kg, 41 de ani.
 • sturionul cu bot plat: 100 cm, 7 kg, 43 de ani.
 • sturionul de Alabama.
 • sturionul de Syr-Darya: 65 cm.
 • sturionul mic de Amu-Darya: 28 cm, 0,5 ani, 6 kg.
 • sturionul mare de Amu-Darya: 75 cm, 2 kg.

Caviarul, acest aperitiv luxos, se împarte în patru categorii, în funcție de proveniența sa.

 1. Dacă spunem caviar auriu, spunem lux. E cel mai costisitor tip de caviar, tocmai de aceea mai este cunoscut și sub denumirea de regal. Este un tip de caviar foarte rar, tocmai de aceea este și scump. Icrele provin de la sturionul cegă. E cea mai apreciată categorie de icre negre. Mai poartă denumirea de Almas, cuvânt care în rusă înseamnă diamant, Rusia fiind locul de proveniență al icrelor. În ceea ce privește aspectul icrelor de acest tip, vorbim despre un caviar de culoare deschisă, alb-gălbui. Cu cât nuanța este mai deschisă, cu atât este un caviar mai fin, provenit de la pești sturioni cu vârsta de peste o sută de ani.
 2. Caviarul de nisetru este o altă categorie a acestui aliment de lux. Caviarul de nisetru este cel mai divers tip, prezentând o gamă largă de culori, dimensiuni și arome. Este produs de nisetru începând cu vârsta de 12 ani, vârstă la care icrele produse sunt negre cu nuanțe de auriu. Cu cât peștele înaintează în vârstă, cu atât culoarea icrelor se deschide și gustul devine tot mai delicat.
 3. Morunul este un pește foarte rar, fiind și singurul pește sturion care produce icre pentru caviar. Este cel mai mare pește din familia sturionilor. Nuanțele icrelor variază de la gri deschis, cel mai rafinat tip, până la negru. Sursă a valorosului caviar de morun, morunul trăiește în Marea Caspică, însă se găsește destul de rar, fiind prinși un număr de numai aproximativ o sută de pești anual. Morunul este apreciat pentru icrele de dimensiuni mari, separate perfect.
 4. Ultima și cea mai comună categorie de caviar provine de la peștele denumit păstrugă. Păstruga este ușor de găsit în comparație cu celelalte specii amintite anterior și vârsta la care începe să producă icre este de șapte ani. Cu toate acestea, specialiștii cunosc faptul că cele mai bune icre extrase de la păstrugă sunt în intervalul 8-22 de ani, când au o nuanță închisă, de la gri înspre negru. Față de celelalte tipuri de caviar, cel produs de păstrugă se diferențiază prin gustul ușor mai sărat, ceea ce îl face mai deosebit de restul.

Tocmai raritatea caviarului face ca pe piață să apară multe falsuri. Un bun indiciu pentru a-ți da seama dacă icrele sunt de calitate, este să te asiguri că recipientul este marcat cu un cod universal unde găsești toate informațiile legate de specie, originea caviarului, dacă provine dintr-un mediu sălbatic și dacă au fost recoltate sau nu. Se poate întâmpla ca aceste etichete să fie falsuri.

În România, cele mai întâlnite specii de pești de la care se pot recolta icre negre trăiesc în Dunăre și sunt morunul, nisetrul păstruga și cega. De la un exemplar de o sută de kilograme, se pot recolta chiar și zece kilograme de icre negre. În țara noastră, pe piața neagră, icrele negre pot fi găsite la prețul de sub 500 euro/kg. Oficial, un kilogram poate ajunge la prețul de 1000 euro, preț chiar de șase ori mai mic decât în Occident.

Motivul pentru care caviarul este atât de scump este și faptul că sturionii sunt o specie în pericol de dispariție. Tocmai din acest motiv, mai multe țări au modificat legislația pentru a reglementa pescuirea de sturioni pentru protejarea acestora.

Chiar dacă aproape toate speciile de sturioni produc icre pentru caviar, doar cele patru categorii amintite sunt considerate extrem de rafinate, fiind delicatese extrem de apreciate în domeniul culinar.

Șapte lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi caviarul

Caviarul este o delicatesă, tocmai de aceea nu se găsește oriunde și poate atinge chiar și prețuri de zeci de mii de euro. Astfel, înainte de a cumpăra orice tip de caviar, este foarte important să fii atent la câteva aspecte.

 • Caviarul este o delicatesă cu istorie. Regii erau recunoscuți pentru pasiunea pe care o aveau pentru consumul de caviar. Chiar înainte de trufe sau șampanie, acest aperitiv este extrem de apreciat de către bogați și aristocrați. Simbol al fertilității, caviarul era consumat de marii cuceritori ai istoriei, cum este și cazul vestitului Casanova care obișnuia să mănânce caviar cu lingurița.
 • Icrele de somon utilizat pe sushi nu este caviar.
 •  Icrele negre au anumite calități deosebite care le dau un rafinament specific. În funcție culoare, aromă, textură și maturitate, caviarului îi crește valoarea. Icrele cele mai rafinate și mai costisitoare sunt cele care provin de la sturioni maturi de dimensiuni mari și care prezintă o culoare deschisă. Dacă peștele de la care sunt extrase icrele este mai tânăr, caviarul va fi de o calitate inferioară, cu aromă mai puțin intensă de pește și cu o nuanță închisă.
 • Caviarul se poate compara cu vinul. Acest lucru se întâmplă deoarece cunoscătorii vor aprecia mereu caviarul care costă mai mult din pricina rarității sale.
 • Caviarul comparat cu Prozac-ul. În istorie, există informații conform cărora caviarul era folosit pentru atenuarea depresiei. Mai recent, s-a demonstrat că acest lucru este posibil prin dozele mari de acizi grași omega-3 din componența icrelor negre, substanțe care contribuie la atenuarea simptomelor de depresie sau a bipolarității.
 • Caviarul „cântă”. Atunci când este ambalat, caviarul de calitate produce un sunet asemănător cu cel pe care îl fac pisicile atunci când torc.
 • Un caviar de calitate provine de la pești cu vârsta mai mare de o sută de ani. În această categorie, intră caviarul Almas, „diamant”, care provine de la sturionul beluga iraniană cu vârsta cuprinsă între 60 – 100 ani. Un kilogram a ajuns să coste chiar și 35.000 dolari.

Cum se servește caviarul

Fiind un aliment atât de scump și de rafinat, modul în care este servit caviarul contează foarte mult. Eleganța unei cine la care aperitivul este caviarul va fi cu siguranță apreciată de toți cei prezenți.

Imaginația specialiștilor a fost pusă la contribuție în ceea ce privește servirea acestuia tocmai pentru rafinamentului aperitivului. S-au creat tacâmuri speciale pentru caviar, tacâmuri gândite în așa fel încât să nu schimbe absolut deloc gustul alimentului. Tacâmurile pentru caviar sunt de obicei confecționate din aur, malachit, chihlimbar sau sidef (pentru lingurițele de degustare).

Foarte important în servirea caviarului este ca acesta să fie extrem de rece și să provină dintr-un recipient care a fost deschis cu puțin timp înainte de a fi consumat, deoarece dacă stă la căldură, caviarul își pierde calitățile, oxidându-se.

Cei care îl servesc trebuie să fie atenți să nu spargă învelișul icrelor. O altă regulă importantă este aceea că nu trebuie niciodată congelat.

Se recomandă consumarea lui alături de un pahar de vodcă foarte rece pentru a-i simți și mai tare aroma, dar și pentru că Rusia este cel mai mare exportator de caviar din lume.

Caviarul, aperitivul de lux

Așadar, prețul ridicat al caviarului pe piață are câteva explicații pe care le-am enumerat în cuprinsul acestui articol.

Raritatea icrelor negre, modul prin care acestea se recoltează și simbolurile pe care caviarul le-a primit pe parcursul istoriei au făcut din acest aperitiv unul de lux, care se achiziționează cu prețuri exorbitante uneori.

Calitățile caviarului sunt date de câteva indicii clare, cum ar fi culoare, proveniența icrelor sau aspect.

Pe scurt, caviarul este un aperitiv de lux care își are originea încă din timpuri vechi. A fost extrem de apreciat de regi, aristocrați și personalități remarcante din istorie, păstrându-și valoarea până astăzi.

Resurse

 1. gustarte.ro
 2. stylereport.ro
 3. ziare.com
 4. culinar.bzi.ro
 5. gazetadeagricultura.info
 6. ro.wikipedia.org

Caviarul – o delicatesă

Articol redactat de Brândușa Dan.

Sumar:

 1. Caviarul – o delicatesă
 2. Aroma caviarului
 3. De ce este considerat o delicatesă de lux?
 4. Cum recunoști un caviar de calitate?
 5. Cum se servește caviarul?
 6. Cât de des poți să mănânci caviar?
 7. Concluzii
 8. Resurse despre „Caviarul – o delicatesă”

Caviarul – o delicatesă

Caviarul sau aurul negru al gastronomiei este o considerat delicatesă pentru că se obţine foarte greu şi doar după ce peştele a ajuns la o anumită maturitate, uneori şi 20 ani. Datorită faptului că în trecut tehnica de recoltare implica sacrificarea peştelui, multe dintre cele 27 de specii de sturioni care produc icre negre sunt în prezent pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Din fericire, s-a găsit o soluţie pentru echilibrarea situaţiei şi anume creşterea sturionilor, mai exact morun, nisetru sau păstrugă în ferme piscicole autosustenabile, fiind dezvoltate metode noi de recoltare a valoroaselor icre fără să mai fie necesar sacrificiul.

Ca o mică istorie a caviarului, menţionăm că, datorită faptului că e foarte bogat în omega 3, iniţial, el a fost recomandat pentru calităţile sale curative, fiind considerat mai de grabă un medicament decât o delicatesă. În scurt timp, datorită aromei specifice, a devenit foarte apreciat şi în gastronomie, fiind primit cu trompete la mesele regale.

Aroma caviarului

Aroma caviarului poate fi dificil de descris în cuvinte, mai ales că este condiţionată de mai mulţi factori printre care specia de sturion de la care s-a recoltat, vârsta acestuia, modul în care icrele au fost conservate imediat după recoltare, modul în care au fost ambalate, modul în care este servit şi chiar experienţa persoanei care îl consumă.

Poate părea ciudat şi extravagant, dar pentru a savura gustul, textura şi culoarea caviarului este nevoie de experienţă şi chiar de cunoaşterea unei tehnici speciale. Altfel spus, nu oricine poate percepe diferenţele subtile dintre diferitele tipuri de caviar.

Cu toate acestea, chiar dacă avem experienţa necesară şi stăpânim şi tehnica de servire a caviarului, gustul acestuia este greu de explicat, având o aromă care aminteşte de mare, dar şi de multe alte lucruri. Aroma caviarului este mai degrabă descrisă prin senzaţiile pe care le provoacă, cum ar fi „atingerea mării”, „respiraţia sărată a mării”, „aroma delicată a peştelui proaspăt”, „aromă de saramură dulce care se topeşte în gură şi umple nasul de mireasma mării”, „un gust puternic de stridii” sau chiar gust de unt şi nuci. Oricare ar fi descrierea aromei caviarului, poetică, metaforică sau ştiinţifică, ea este neputiincioasă în faţa senzaţiei copleşitoare pe care o induce experienţa consumului.

Sturionii care produc caviarul de cea mai bună calitate sunt morunul, nisetrul şi păstruga, fiecare specie având aroma proprie, unică. Pe de altă parte, aroma caviarului provenit de la aceeaşi specie de sturion este condiţionată de sănătatea, vârsta şi mărimea exemplarului, de calitatea apei din care provine peştele, de modul în care s-a hrănit sau a fost hrănit, de locul şi momentul în care s-a făcut recoltarea icrelor şi de cantitatea de sare şi recipientul care au fost utilizate pentru conservarea caviarului. De asemenea, perioada de conservare influenţează aroma caviarului care este asemănată cu cea a vinului – cu cât este mai vechi, cu atât este mai apreciată.

Unii consumatori susţin că cea mai distinctivă caracteristică a caviarului este de fapt textura icrelor sau a modului în care micile ouă se simt pe limbă în timp ce aroma bogată invadează gura şi nasul. Astfel, cel mai bun caviar este considerat cel cu ouăle mari, servirea acestuia oferind experienţe net superioare faţă de senzaţiile aproape nisipoase pe care le ai când consumi caviar de dimensiuni mici., conform caviarstar.com.

De ce este considerat o delicatesă de lux?

Caviarul este una dintre cele mai scumpe delicatese din lume, iar istoria îl aminteşte ca fiind un aliment rezervat meselor regale datorită rarităţii, rafinamentului, aromei şi a proprietăţilor sale unice. Este foarte bogat în omega 3 atât de benefic pentru creier, sistem circulator şi articulaţii.

Totuşi, de ce este caviarul considerat o delicatesă de lux şi de ce este atât de scump?

Chiar dacă pe piaţă se găseşte şi caviar accesibil, preţul lui va fi întotdeauna cu mult mai mare decât pentru orice alte icre. Preţul caviarului creşte odată cu raritatea lui, cu timpul şi cu resursele necesare pentru recoltare. Astfel, cel mai scump caviar provine din specii rare de sturioni, chiar pe cale de dispariţie, şi care au nevoie de câţiva ani buni pentru a ajunge la maturitatea necesară producerii icrelor – uneori şi până la 20 de ani, în timp ce caviarul ieftin se recoltează de la speciile care nu sunt pe cale de dispariţie şi care ajung la maturitatea necesară producerii icrelor într-un timp mult mai scurt.

Un alt factor care influenţează preţul caviarlui este faptul că recoltarea icrelor necesită o tehnică şi o atenţie speciale. Astfel, pentru caviarul malossol, foarte apreciat pentru fineţea lui, dar şi foarte scump, este nevoie de o expertiză suplimentară şi de o ambalare specială, iar acestea duc la creşterea preţului.

În aceeaşi ordine de idei, preţul foate mare al caviarului de top este o urmare a faptului că sturionii care produc cel mai bun caviar sunt pe cale de dispariţie. Vorbim aici despre specii ca beluga, osetra sau sevruga. E adevărat că s-a încercat reglementarea situaţiei prin creşterea în ferme piscicole şi s-a interzis cu stricteţe prinderea lor în mediile naturale, dar chiar şi aşa cererea de icre negre este cu mult mai mare decât poate oferi piaţa şi, prin urmare, caviarul rămâne o delicatesă de lux, fiind foarte scump.

Pentru a evalua mai bine motivul pentru care caviarul este o delicatesă de lux, merită menționat faptul că femelele de sturion sălbatic ajung la maturitatea necesară depunerii icrelor abia la 20 de ani au o durată de viață de maxim 100 de ani.

Cu cât mai dificil este de obţinut produsul, cu atât va fi şi preţul lui mai mare, iar caviarul de calitate este foarte dificil de recoltat, de conservat şi de ambalat, ceea ce îl face o delicatesă de lux., conform caviarstar.com.

Cum recunoști un caviar de calitate?

În prezent, există reglementări riguroase în ceea ce priveşte etichetarea caviarului. Astfel, numai icrele de sturion pot fi etichetate simplu prin caviar fară a mai fi necesare și alte specificații, în timp ce icrele colectate de la alți pești, pe lângă termenul de caviar, trebuie să menționeze și denumirea peștelui.

Pe piață se mai găsește un tip de icre numit „caviar american de sturion”, acestea fiind recoltate de la un pește cu bot lung și turtit (paddlefish) din Mississippi asemănator sturionului, sau de la choupique, un pește local din Louisiana Bowfin.

Pentru a ști dacă am fost sau nu păcăliți și pentru a recunoaște caviarul veritabil, trebuie să fim familiarizați cu tipul de caviar pe care îl cumpărăm, piața fiind invadată de oferte de caviar contrafăcut care încearcă să reproducă aroma caviarului veritabil.

Atunci când cumpăram caviar, este bine să ne amintim că există doar trei specii de sturion care furnizează caviar de calitate, acestea fiind beluga, osetra și sevruga, iar caviarul provenit din alte tipuri de peşte, cum ar fi somonul, nu este considerat a fi caviar adevărat.

Caviarul se clasifică după mărimea și textura mărgelelor sau a ouălelor (cu cât sunt mai mari, cu atât caviarul este mai de calitate) și prin aromă. Pe de altă parte, aroma este influențată de modul în care a fost crescut peștele, dar și de metoda prin care icrele recoltate au fost conservate. Pentru fiecare tip de sturion se diferenţiează două grade de caviar. Gradul 1 este cel mai de calitate și este destinat caviarului cu ouă ferme, mari, intacte care au o culoare și o aromă foarte fine, în timp ce gradul 2, deşi este foarte gustos, este mai puțin delicat și se consideră a fi de calitate inferioară, ouăle nefiind la fel de bine evidențiate ca în prima categorie.

Culoarea este un criteriu care departajează caviarul. Astfel, pentru caviarul recoltat de la belugă, 000 se folosește pentru culoarea gri deschis sau argintiu, 00 pentru gri mediu, iar 0 pentru gri. Culorile deschise sunt mai rare decât cele închise, influențează considerabil aroma caviarului și îi aduc un plus de valoare. Astfel, cel mai scump caviar este cel auriu, fiind cunoscut sub numele de „caviar regal”. Se crede că acesta generează sturion albinos, care este foarte rar, și se regăsește numai la 1 din 1000 de sturioni.

Pentru a recunoaște caviarul de calitate, trebuie să ținem cont de uniformitatea și consistenţa ouălelor (trebuie să fie intacte și suculente), culoare (0 pentru culoare închisă, 00 pentru o tonalitate medie, 000 pentru cea mai deschisă nuanță sau nivelul de caviar regal care este cel mai bun) și cantitatea de sare (care trebuie să fie cât mai mică pentru a nu acoperi aroma caviarului. Deși este absolut necesară pentru conservare, ea nu trebuie să depășească o concentrație de 4%, maxim 8%). La conservarea caviarului, în afară de sare, nu mai este permis niciun alt ingredient.

Cel mai scump caviar din lume este caviarul almaș, icrele sale albe provenind de la sturioni care au peste 60 de ani., conform thespruceeats.com, stylecaster.com, finedininglovers.com.

Cum se servește caviarul?

Caviarul pasteurizat sau proaspăt se răcește foarte bine înainte de a fi servit. Pasionații sau puriștii recomandă să fie consumat fară a mai fi combinat cu nimic altceva, folosind o lingură care nu este metalică – se crede că metalul alterează aroma inegalabilă a caviarului. Astfel, există linguri special concepute pentru servirea și consumul caviarlui, ele fiind fabricate din os, din cristal sau sticlă, din sideful scoicilor care produc perle, din cochilie de broască țestoasă, din lemn sau chiar din plastic.

Pentru a accentua aroma, caviarul trebuie servit foarte rece dintr-un castron nemetalic care se va așeza într-un vas mai mare umplut cu gheață.

Caviarul se servește și se consuma în cantități foarte mici, mai puțin decât încape într-o lingură normală, iar eticheta tradițională a consumului de caviar impune înghițituri cât mai mici care să permită savurarea cât mai aprofundată a aromei. Când consumăm caviar, trebuie să fim atenți la culoare, textură, aromă, senzații, miros, să fim complet prezenți acelui moment și să îl savurăm cu toate simțurile, dar și cu toată imaginația de care am avea nevoie pentru a memora senzația incredibilă.

Deși puriștii nu sunt de acord, uneori caviarul se poate servi cu crutoane de pâine proaspete și cu o cremă de smântână specială, numită creme fraiche. Alte metode de servire a caviarului permit utilizarea unor clătite foarte subțiri făcute din hrișcă rusească care se topesc în gură și un cub de smântână. În unele țări din Europa, caviarul se servește cu cartori mici fierți în aburi.

Experții recomandă pentru consumul de caviar pentru două persoane un recipient de cel mult 30 de grame, mai ales că, după desigilarea recipientului în care este comercializat, caviarul își păstrează prospețimea doar o zi, maxim două. Dacă trebuie păstrat pe o durată mai lungă, recipientul va fi cât se poate de bine resigilat și pus la gheață, dar fară a fi congelat – prin congelare, ouăle de caviar se pot sparge, calitatea lui scăzând dramatic.

Se spune că atunci când servești un caviar de calitate, ar trebui să se audă un zgomot asemănător sunetului de clopoței sau torsului unei pisici. Este zgomotul produs de icrele ce se ciocnesc unele de altele., conform stylecaster.com.

Cât de des poţi să mănânci caviar?

Icrele de caviar se consideră a fi un semn al fertilității și se crede că sunt un afrodisiac foarte puternic. Ca o mică picanterie, se spune că în dieta zilnica a personajului Casanova, cunoscut pentru escapadele sale erotice, era prevăzută o lingură de caviar.

În plus, pentru aportul foarte bogat de omega 3, ele sunt și un remediu foarte bun pentru probleme de sănătate legate de sistemul nervos, sistemul circular sau sistemul osos. Cu toate acestea, se recomandă ca femeile însărcinate să nu consume caviar pentru că poate fi dăunător pentru dezvoltarea fătului.

Deși nu există restricții în frecvența cu care putem consuma caviarul, puriștii recomandă să nu se exagereze pentru că în timp vom ajunge să nu mai putem aprecia la adevărata valoare calitatea caviarului și servirea lui nu ar mai avea niciun sens.

Putem consuma caviar ori de câte ori dorim și ne permitem, dar fară a exagera, pentru a nu ajunge să degenerăm rostul și frumusețea gastronomică a unei delicatese de lux atât de apreciată din cele mai vechi timpuri și până azi., conform amny.com.

Concluzii

Spre disperarea puriștilor, mulți consideră că servirea caviarului este doar un moft care nu justifică prețurile și reglementările exagerate în ceea ce privește conservarea și consumul. Cu toate acestea, consumul unui caviar de calitate după toate regulile recomandate va fi o experiență imposibil de uitat, revelatoare și vibrantă, caviarul fiind cea mai costisitoare și apreciată delicatesă de lux. De ce nu ne-am răsfăța măcar o dată în viață cu o delicatesă demnă de mesele regale?!

Resurse despre „Caviarul – o delicatesă de lux”

 1. caviarstar.com
 2. quora.com
 3. gourmetfoodstore.com
 4. caviarstar.com
 5. caviarstar.com
 6. thespruceeats.com
 7. finedininglovers.com
 8. saveur.com
 9. amny.com
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0