Rețete cu caviar

Articolele au fost realizate de redacția Creative Art Copywriting:

Articol redactat de Livia Şandru.

Sumar:

 1. Ce este caviarul
 2. Alte varietăţi de caviar
 3. Conservarea caviarului
 4. Cum este servit caviarul
 5. Beneficiile caviarului pentru sănătate
 6. Reţete  apertitive cu caviar
 7. Reţete preparate gătite cu caviar
 8. Concluzii
 9. Resurse

Ce este caviarul

Icrele nefertilizate ale peştilor sturioni sunt consumate sub denumirea de caviar. Fiind socotit o delicatesă culinară scumpă, caviarul este prezent, în special, în preferinţele culinare ale oamenilor bogaţi.

Adevăratul caviar provine de la sturioni, dar sub această denumire se mai consumă şi alte tipuri de caviar. Trei dintre acestea, Beluga, Ossietra şi Sevruga, sunt icre ale unor specii diferite de sturioni din Marea Caspică cu vârste de peste 15 ani.

Cel mai scump caviar provine de la sturionul Beluga datorită faptului că în fiecare an se prind numai 100 de exemplare.

Caviarul Beluga sunt icre de sturion huso-huso (morun). Moale, strălucitor şi curat, cu boabe mari de dimensiunea boabelor de mazăre cu o culoare între gri închis şi gri argintiu. Are gustul cremos, amintind de cel al untului. Boabele de caviar au o pată vizibilă care se distinge de restul bobului şi căreia i se spune „ochi”. Acela este oul propriu-zis, restul este doar sacul care îl susţine. Beluga este la ora actuală varietatea cea mai scumpă de pe piaţă.

Caviarul Osetra sunt icre de sturion (nisetru) cu gust de nucă, granulaţie fină şi culoarea neagră atunci când provine de la peşti mai mici, dar poate fi şi de culoare gri-maronie cu bobul mare, atunci când provine de la sturioni mai mari. Este caviarul preferat după Beluga.

Caviarul Sevruga are boabe mici de culoare gri închis şi are un gust dulceag.

În afară de caviarul adevărat, există şi înlocuitori de caviar mai accesibili ca preţ care provin din icrele altor peşti în afară de sturioni. De exemplu, icrele portocalii de somon (icre Keta), icrele negre sau roşii ale iepurelui spinos de mare (caviar german), icrele calcanului roşu (din Scandinavia) şi icrele de chefal (Bottarga sau caviar sicilian).

Spre deosebire de caviarul adevărat care este foarte uşor sărat pentru a-şi păstra gustul şi prospeţimea, înlocuitorii de caviar se conservă cu mai multă sare.

Alte varietăţi de caviar

Sterlet –  caviar de sturion cu ouă mici aurii. Era rezervat capetelor încoronate, preferatul ţarului Nicolae al II-lea. Acum se găseşte foarte rar pe piaţă.

Caviar de peşte lanternă (Lumpfish caviar) cu ouă mici colorate în roşu sau negru. Are preţ accesibil.

Caviar american de la o rudă îndepărtată a sturionilor, Polyodon spathula, cu icre de dimensiune medie de culoare gri şi cu uşor iz de mâl.

Caviar roşu, icre de somon cu dimensiune medie de culoare portocalie sau roşie reprezintă o alternativă a icrelor de sturion, mult mai scumpe.

Tarama, icre de crap de culoare portocalie, cu bobul mic. Se comercializează, de obicei, afumate.

Caviar de păstrăv, icre de păstrăv-curcubeu sau argintiu. Cele de păstrăv curcubeu sunt portocalii şi cu bobul mai mic decât cele de somon. Are un gust sărat lipsit de aromă. Icrele de la păstrăvul argintiu sunt mici, galbene şi fără personalitate, de aceea sunt ieftine şi mai puţin căutate.

Conservarea caviarului

Fiind un produs atât de preţios, caviarul necesită metode şi condiţii speciale de conservare. După prelevare, icrele sunt trecute printr-un proces de curăţare a membranei care le ţine laolaltă. Cu acest prilej, unele bobiţe pot fi accidentate (sparte) şi se înlătură din caviar. Ele nu se aruncă, ci se conservă în alt mod pentru a rezista.

Caviarul adevărat, care se serveşte proaspăt, trebuie să aibă boabele întregi, fără niciun cusur. Se sărează foarte puţin şi se păstrează la gheaţă până în momentul servirii. Ele sunt consemnate ca malossol (termen tradus prin „puţină sare”) şi sunt foarte scumpe, datorită grijii speciale cu care sunt păstrate în stare proaspătă.

O altă categorie de icre care sunt parţial gătite prin pasteurizare suferă o schimbare de textură, devenind mai tari. Numai unele tipuri de caviar pasteurizat necesită refrigerare.

O a treia categorie de caviar este compusă din icrele „accidentate” în procesul de curăţare a membranei, aşa-numitul pressed. Acest caviar trebuie tratat special, este sărat şi apoi presat până capătă consistenţa unui gem. Acest caviar poate fi o combinaţie a mai multor  tipuri de icre. Desigur, nu se poate compara cu caviarul de bună calitate, dar are gust intens de caviar şi poate fi folosit pentru înnobilarea unor reţete ieftine.

Caviarul proaspăt se păstrează la o temperatură în jur de 0 grade şi poate rezista până la 1-4 săptămâni. Datorită conţinutului mare de uleiuri, nu se congelează la această temperatură. Odată deschis borcanul de caviar, trebuie consumat în maximum 2 zile.

Doar caviarul pasteurizat are o durată mai mare de utilizare până la 2 luni, dar şi el trebuie ţinut la rece. Borcanul din care s-a consumat parţial se sigilează cu folie alimentară pentru ca icrele să nu fie expuse la aer şi se recomandă consumarea lor în maxim o săptămână.

Cum este servit caviarul

Pentru savurarea gustului special al caviarului, trebuie servit proaspăt, după un ritual care să sporească plăcerea momentului. Trebuie să fie rece, servit pe cuburi mici de gheaţă. În rest, servirea caviarului se face în limita preferinţelor personale şi în funcţie de fantezia de care dispune atât cel care serveşte, cât şi cel care este servit.

Pentru un produs atât de valoros, se impun vase de cristal, sticlă sau de porţelan preţios, nu din metal, o lingură specială făcută din carapace de broască ţestoasă sau lemn, os, plastic ori ceva asemănător. Şi lucrul cel mai important este o şampanie bine frapată sau votcă rece, care acompaniază festinul gastronomic!

Pentru a păstra cât mai bine gustul, caviarul se serveşte, ca aperitiv, pe felii subţiri de pâine, prăjite şi unse cu un strat subţire de unt. Se pot folosi şi felii subţiri de pâine de secară sau cu seminţe ori biscuiţi speciali

Pentru un prânz mai consistent, se pot prepara tot felul de aluaturi fragede sau cartofi noi cu smântână dulce. Nu sunt indicate garniturile cu ouă, lămâie, ceapă sau pătrunjel pentru a nu schimba aroma discretă a caviarului.

Beneficiile caviarului pentru sănătate

Din cauza preţului prohibitiv, nu sunt mulţi cei care îşi permit să se bucure de gustul absolut special al caviarului, dar putem enumera câteva dintre calităţile lui.

 • Uleiurile pe care le conţine nu sporesc colesterolul, ci dimpotrivă, îl reglează. La fel se întâmplă şi cu asimilarea sodiului.
 • Cantităţile importante de vitamine A şi D, precum şi de acizi graşi omega-3 sunt deosebit de importante pentru funcţionarea organismului uman.
 • Conţinutul ridicat de acetilcolină al caviarului căptuşeşte stomacul, mărind mult toleranţa la alcool, deci poate fi socotit ca un remediu al mahmurelii.
 • Arginina prezentă în caviar este un puternic dilatator vascular, măreşte afluxul de sânge şi dă caviarului renume de afrodiziac.

Reţete  cu caviar

Caviarul este un aliment special şi foarte scump, motiv pentru care nu-şi poate permite oricine consumarea lui. Pentru a fi simţită savoarea lui adevărată, caviarul se preferă ca aperitiv fără intervenţii de prelucrare calorică şi fără adaosuri de legume sau condimente, care îi pot schimba radical gustul.

Reţete  cu caviar – Aperitive

Tartine cu caviar

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente

 • Caviar negru sau roşu
 • 50 g unt
 • felii subţiri de baghetă prăjită sau de pâine din făină de secară, ori biscuiţi aperitiv
 • felii de lămâie pentru decor (opţional)

Preparare

Este cel mai simplu aperitiv cu caviar. Se prepară în câteva minute şi nu necesită mare efort. Feliile de pâine prăjită sau biscuiţii se ung cu un strat subţire de unt nesărat, iar deasupra se adaugă un strat generos de caviar foarte proaspăt şi rece. Se servesc imediat, decorate sau nu cu felii de lămâie.

Icre negre pe canapea de somon

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente

 • 20 biscuiţi săraţi (mici şi cu forme diferite)
 • 100 ml smântână acrişoară (bine răcită la frigider)
 • 50 g somon afumat gata feliat
 • 1 borcănel de 100 g caviar (icre negre)

Preparare

Modul de preparare este simplu şi uşor. Se prepară cu câteva minute înainte de a fi servite pentru ca smântâna şi icrele să fie foarte reci şi să nu înmoaie biscuiţii.

Se porţionează feliile de somon în 20 de bucăţi de mărimea celor 20  de biscuiţi.

Asamblarea tartinelor se face direct pe platoul de servire.

Se pune pe fiecare biscuit crocant o felie de somon, o linguriţă mică de smântână şi un vârf linguriţă de icre. Tartinele trebuie să fie prezentate cât mai artistic.

E bine de ştiut:

 • Biscuiţii trebuie să fie mici, să fie consumaţi în cel  mult două înghiţituri, stând în  picioare.
 • Biscuiţii pot fi înlocuiţi cu felii foarte subţiri de pâine prăjită, tăiate la dimensiunea unor biscuiţi pentru a fi consumate din două înghiţituri.
 • Astfel de tartine sunt foarte potrivite pentru întâmpinarea musafirilor la petreceri de Revelion, nuntă, la aniversări, cine festive sau la diverse întâlniri cu prietenii.
 • Aperitivul cu caviar este însoţit de şampanie bine frapată sau vodcă rece.

Aperitiv cu icre

Timp de preparare: 25 minute

Ingrediente

 • 8 felii subţiri de pâine prăjită (sau toast)
 • 1 castravete verde
 • 2 linguri smântână
 • 50 g unt nesărat
 • mărar verde
 • sare după gust
 • piper proaspăt măcinat
 • caviar roşu de somon

Preparare

Se taie feliile de pâine în porţii mici (2 îmbucături), se ung cu unt şi se aşază pe un platou de servit.

Se curăţă castravetele de coajă, se taie rondele subţiri, se presară cu sare şi piper după gust, se scurg de zeamă, apoi se aşază pe feliile de pâine unse cu unt.

Separat, se amestecă smântâna cu puţin mărar verde tocat mărunt. Se păstrează câteva crenguţe de mărar pentru ornat.

Se pune acest amestec peste feliile de castravete, se adaugă caviar rece deasupra şi se ornează cu crenguţe de mărar verde.

Reţete  cu caviar – Preparate gătite

Ouă umplute cu caviar

Timp de preparare: 40 minute

Ingrediente

 • 10 ouă
 • 1 ceapă albă
 • 5-6 foi de ceapă verde
 • 50 g unt nesărat
 • 2 linguri smântână
 • 2 linguri maioneză
 • 1 praf de boia dulce
 • sare, după gust
 • 3 linguri de icre roşii de somon

Preparare

Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă, se taie în două pe lungime şi se scot deoparte gălbenuşurile. Albuşurile se pun la rece până se pregăteşte umplutura.

Separat, ceapa tocată mărunt se căleşte în unt la foc iute până se înmoaie. Se pune în blender împreună cu gălbenuşurile de ou, smântâna, maioneza, sarea şi boiaua de ardei, apoi se procesează până devine o pastă fină, omogenă.

Se presară în fiecare albuş ceapă verde tocată mărunt, se acoperă cu umplutura de gălbenuş şi se ornează cu icre roşii foarte reci.

Sufleu rece de brânză cu caviar

Timp de preparare: 30 minute plus timpul de refrigerare

Ingrediente

 • 300 g brânză de vaci proaspătă
 • 1 fir de praz subţire (opţional)
 • 3 linguri smântână
 • 3 ouă fierte tari
 • ½ lămâie
 • pătrunjel verde sau mărar verde (opţional)
 • sare, după gust
 • 3 linguri de caviar roşu sau negru
 • crackers sau biscuiţi aperitiv

Preparare

Se curăţă ouăle fierte de coajă şi se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşul se toacă mărunt, iar gălbenuşurile se pun deoparte pentru alte preparate.

Într-un bol separat, se amestecă brânza de vaci mărunţită cu albuşul de ou, cu smântâna şi (opţional) cu praz verde tocat mărunt. Se adaugă (opţional) puţin pătrunjel sau mărar verde, tocate mărunt şi se condimentează după gust cu sare şi zeamă de lămâie.

La sfârşit, se adaugă 1 lingură de caviar şi se amestecă cu grijă pentru a păstra boabele de caviar întregi.

Se aşază preparatul pe un platou, dându-i forma rotundă (ca la tort) şi se pune la frigider pentru câteva ore până la momentul servirii.

Se serveşte tăiat felii pe farfurii mici de desert, însoţite de crackers sau biscuiţi aperitiv pe care s-a pus un strat generos de caviar.

Tartă cu caviar

Timp de preparare: 30 minute plus timpul de refrigerare

Ingrediente

 • 7 ouă fierte tari
 • 300 g cremă de brânză cu conţinut redus de grăsime
 • 2 linguri de maioneză
 • 1 lingură lapte dulce
 • 1 ceapă mică tocată mărunt
 • ½ linguriţă zahăr
 • 2 linguri de ulei vegetal
 • felii de lămâie
 • pătrunjel tocat fin
 • sare după gust
 • caviar de mai multe culori
 • biscuiţi gen aperitiv sau felii subţiri de baghetă prăjită

Preparare

Se foloseşte o tavă de copt cu diametrul de 22 cm şi fund detaşabil unsă cu ulei vegetal.

Se amestecă într-un bol ceapa tocată cu zahărul şi ouăle fierte şi mărunţite. Se adaugă maioneza şi se amestecă până la omogenizare. Mixul obţinut se pune în tavă şi se lasă la rece aproximativ 30 de minute.

Între timp, se amestecă laptele cu crema de brânză şi se toarnă în strat uniform peste amestecul din tavă. Tava se pune din  nou la frigider pentru 2-3 ore până se întăreşte. După răcire, se scoate tarta din formă pe un platou de servit, se decorează cu caviar, felii de lămâie şi crenguţe de pătrunjel verde. Se serveşte cu biscuiţi sau felii de baghetă prăjită.

Chipsuri de cartofi cu caviar                     

Ingrediente

 • 3 cartofi
 • 2 linguri de ceapă verde tocată
 • 3 linguri smântână
 • ulei pentru prăjit
 • pătrunjel verde tocat fin
 • sare şi piper proaspăt măcinat
 • caviar roşu sau negru

Preparare

Se dau cartofii pe răzătoarea mare, se scurg de zeamă şi se amestecă cu ceapa verde tocată mărunt şi pătrunjel verde. Se condimentează după gust cu sare şi piper proaspăt măcinat. Se amestecă totul bine. Din compoziţia obţinută, se formează în palmă chipsuri subţiri de mărimea unei felii de baghetă, care se rumenesc uşor pe ambele părţi într-o tigaie cu ulei încins. Se scot pe un prosop de hârtie pentru absorbirea excesului de ulei şi se lasă la răcit. În momentul servirii, se decorează cu smântână şi caviar.

Coşuleţe cu caviar

Timp de preparare: 45 minute

Ingrediente

 • aluat foietaj preparat în casă sau cumpărat gata preparat
 • 1 ou
 • caviar roşu
 • 50 g unt
 • pătrunjel proaspăt

Preparare

Se întinde aluatul pe planşetă şi cu ajutorul unei forme rotunde specială pentru prăjituri, se decupează cerculeţe mari de aluat, iar cu o formă puţin mai mică se limitează în mijlocul lor cercuri mai mici. Diferenţa dintre cele două cercuri se ridică în sus pentru a forma pereţii coşuleţului. Se aşază coşuleţele într-o tavă tapetată cu foaie de copt, se înţeapă cu furculiţa fiecare coşuleţ, se unge cu oul bătut, apoi se introduce la cuptor pentru circa 25 de minute. Când sunt frumos rumenite, se scot din cuptor şi se lasă să se răcorească bine.

Se ung cu puţin unt şi se umplu cu caviar. Se servesc ornate cu crenguţe verzi de pătrunjel.

Concluzii

Chiar dacă pare sofisticat şi prohibitiv ca preţ, caviarul este o delicatesă pe care merită să o încerce măcar o dată în viaţă orice iubitor de bunătăţi culinare.

Principala grijă în experimentarea reţetelor trebuie să fie aceea de a păstra calitatea de bază a caviarului, de a fi servit proaspăt și foarte rece, în aperitive, iar în preparatele elaborate, să nu fie încărcat cu tot felul de legume, condimente sau alte adaosuri care să-i sufoce gustul şi aroma atât de speciale şi preţioase.

Resurse

 1. foodandwine.com
 2. foodnetwork.com
 3. greatbritishchefs.com
 4. bbc.com

 

Caviar – băutură, condimente

Articol redactat de Andreea Roșu.

Sumar:

 1. Ce băutură este cea mai potrivită pentru caviar, în funcție de cum este servit acesta?
 2. Rețete băuturi cu caviar
 3. Cu ce se condimentează caviarul?
 4. Resurse despre „Caviar – băutură, condimente”

Nu multe sunt alimentele care au pus stăpânire pe piața de lux așa cum a făcut-o caviarul. Totuși, acest lux inspiră confuzie și majoritatea persoanelor se întreabă care tip de caviar este cel mai bun, de ce sunt anumite tipuri de caviar mai scumpe decât altele, cum le consumăm, cu ce băuturi însoțim caviarul sau cum îl preparăm.

Întâi de toate, poate ar trebui să vedem de unde provine caviarul și cum deosebim un tip superior de caviar de alte tipuri nu la fel de superioare. În mod tradițional, caviarul provine de la specia de pește numită sturion, căruia i se mai spune și „fosilă vie”. Se poate vorbi despre trei specii de sturioni care furnizează cea mai mare parte a caviarului la nivel mondial, și anume beluga, osetra și sevruga. Aceste specii de sturioni trăiesc în Marea Caspică, dar din cauza pescuitului excesiv, sturionul a devenit din ce în ce mai rar, motiv pentru care alte tipuri de icre au devenit din ce în ce mai populare.

Este important de menționat că în prezent se folosește termenul de „caviar” și pentru caviarul care provine de la alte specii de pește, cum ar fi somon, însă acesta nu este un caviar adevărat. Din acest motiv, mărcile care comercializează alte tipuri de caviar ar trebui să le eticheteze în consecință. De exemplu, un recipient care conține icre de somon ar trebui să fie etichetat ca fiind „caviar de somon” nu doar „caviar”.

Chiar și caviarul adevărat este clasificat în funcție de anumite criterii, și anume aromă, mărimea și textura mărgelelor sale. În general, mărgelele mai mari, mai ferme și care se sparg în gură sunt mai rare și mai scumpe. Caviarul cu o aromă mai blândă tinde să fie mai rar. Totuși, specia de pește, felul în care a fost crescut și modalitatea în care caviarul este procesat și maturat sunt factori care pot afecta semnificativ aroma finală.

Pentru fiecare tip de sturion există două grade de caviar. Gradul 1 de caviar prezintă ouă ferme, mari, intacte cu o culoare deschisă și aromă fină, în timp ce gradul 2 de caviar, deși încântă prin gustul său, este mai puțin delicat și nu la fel de perfect format.

Culoarea este un alt factor care conduce la clasificarea caviarului. Pentru caviarul beluga, „000” indică argintiu sau gri deschis, „00” înseamnă gri mediu și „0” este gri. Deși culoarea nu influențează gustul, culorile mai deschise sunt mai rare decât cele întunecate. Cel mai rar și cel mai scump caviar este caviarul de aur. Cunoscut și sub denumirea de „caviar regal”, acest tip de caviar de culoare galben deschis se găsește numai în 1 din 1000 de sturioni de osetă, conform stylecaster.com.

Ce băutură este cea mai potrivită pentru caviar, în funcție de cum este servit acesta?

În funcție de factorii menționați anterior, caviarul poate avea un gust mai bogat sau o aromă mai blândă, predominând acele note care ne face să simțim marea și sarea sa. Atunci când se gândesc la sturion, la mare și la gust sărat, cele mai multe persoane ar fi tentate să acompanieze caviarul cu un vin alb. Însă, caviarul poate fi asociat cu o gamă largă de băuturi, de la cele clasice precum vodcă și șampanie până la cele mai neașteptate precum sherry, sake sau chiar apă plată.

Vodca – această băutură tradițională rusă – este, probabil, cea mai cunoscută băutură care însoțește caviarul și pe bună dreptate, deoarece vodca completează perfect caviarul. Când este servită cu gheață rece, aroma curată de vodcă de înaltă calitate scoate în evidență gustul distinctiv al caviarului fără să îl predomine. Alegeți cea mai bună vodcă cu putință și depozitați-o la congelator până în momentul servirii.

Șampania este un alt partener minunat pentru caviar. Acidul îndrăzneț completează excelent gustul sărat al caviarului, iar atunci când dorim să acompaniem acidul șampaniei cu un produs de lux, caviarul este cel mai potrivit. De asemenea, atunci când caviarul este servit ca parte a unei rețete care implică smântână sau unt, șampania va ajuta la împrospătarea gustului, contribuind la o experiență culinară desăvârșită. Cel mai indicat este să optați pentru o șampanie clasică sau vintage și să evitați tipurile de șampanie care sunt fie prea seci, fie prea acide. O șampanie rose este o alegere cât se poate de inspirată.

Vinul alb este poate cel mai frecvent partener al caviarului și, în general, al preparatelor pe bază de pește. Adesea, caviarul se acompaniază cu un vin alb sec, însă este recomandat să optați pentru un vin cu puțin zahăr rezidual, cum ar fi un Riesling. Chardonnay este iarăși o alegere foarte bună, cu excepția celui maturat în butoaie de stejar care poate domina gustul caviarului. Din același motiv, este bine să evitați vinurile cu note picante și să optați pentru un vin mai elegant cu arome mai blânde, conform williams-sonoma.com.

Nici vinurile dulci, de desert nu trebuie ocolite. Deși poate părea o alegere exagerată, un vin bun de desert se potrivește de minune cu caviarul. Trebuie doar să alegeți un vin de desert spumant și cu o ușoară aciditate foarte bine răcit.

Dacă doriți să vă surprindeți oaspeții, nu puteți da greș cu Sherry. Puteți pregăti un preparat pe bază de ouă – de exemplu o omletă cremoasă servită în coji de ouă și garnisită cu o cantitate generoasă de caviar. Un astfel de preparat poate fi acompaniat de un sherry de cea mai bună calitate.

Poate părea surprinzător, însă caviarul este un ingredient prețios în felurile de mâncare japoneză, așa că sake este un partener cât se poate de potrivit. De exemplu, puteți opta pentru sushi sau sashimi cu o cantitate semnificativă de caviar, eliminând ingredientele mai predominante, precum ghimbir și wasabi. Ori de câte ori serviți un astfel de preparat, sake este cea mai inspirată alegere.

În cele din urmă, cea mai potrivită băutură pentru caviar este cea care ne ajută să ne reîmprospătăm gustul și să scăpăm de aromele pe care le-am experimentat, așa că nu trebuie să omitem cea mai clasică băutură, și anume apa. O apă plată pură, curată, servită cu gheață și cu o felie de lămâie completează minunat caviarul, conform careliancaviar.com.

Rețete băuturi cu caviar

Băuturile cu caviar, în special cocktail-urile, sunt printre cele mai luxoase băuturi. Se prepară din diferite băuturi alcoolice în funcție de preferințe – tequila, vodcă, vin, șampanie – felii de citrice, alte fructe și, desigur, caviar.

Caviarul destinat preparării băuturilor este special pregătit. Caviarul de cocktail constă în perle de caviar exact ca cele pe care le mâncăm, doar că acestea pentru băuturi sunt infuzate cu alcool aromat, de exemplu vodcă, și se sparg în gură atunci când sunt mușcate. O băutură preparată cu caviar va asigura o experiență cu adevărat diferită de orice altceva ați încercat. În general, perlele de caviar destinate pregătirii băuturilor sunt acoperite cu alge tip kelp și aromatizate cu băuturi alcoolice, conform cocktailcaviar.com.

Un cocktail caviar foarte apreciat este Angry Spicy Orange și se prepară cu 60 ml de Tequila Don Julio, 10 ml de lichior Solerno, 10 ml piure concentrat El Corazon, 15 ml suc de lime, 15 ml sirop Habanero, 1 ardei iute Habanero și caviar. Într-un shaker, adăugați ardeiul Habanero și siropul Habanero și agitați. Adăugați apoi tequila, lichior, suc de lime, piure concentrat El Corazon și gheață. Agitați din nou, după care garnisiți gulerul paharului cu un amestec de chili, preparat din 1 parte chili, 2 părți zahăr, 1 parte de sare, o coajă rasă de portocală roșie. Turnați cocktailul în paharul astfel garnisit și adăugați la final caviarul.

Iată în rândurile următoare alte rețete de cocktail caviar care vor deveni starurile celor mai sofisticate petreceri:

Blueberry Caviar Margarita

Într-un shaker se amestecă Tequila Casa Noble, piure de afine, suc proaspăt de lime, nectar de agave și puțin suc de lămâie. Se amestecă și se toarnă în pahar. Se garnisește cu o felie de lime și cu caviar.

Bubbles

Se amestecă într-un shaker vin spumant Shramsberg Blanc de Blancs și Eau de Vie St. George. Se servește într-un pahar de șampanie garnisit cu caviar.

Aloha then Goodbye

Se amestecă într-un shaker Absolut Elix, Prosecco, căpșune, lămâie și ceai de rubarbă. Se servește cu gheață și cu caviar.

Pisco in the Clouds

Se amestecă Maccu Pisco La Diablada, lichior de afine, cartof mov japonez, pere, suc de mere verzi, Prosecco, suc de lămâie. Se servește cu gheață și garnisit cu caviar.

Mandarin Bar at Mandarin Oriental

Într-un shaker se amestecă gin Aviation, dulceață de smochine, afine zdrobite, sirop de lemongras, suc de lămâie, lichior Soho Lychee și ceai verde organic aromatizat cu lychee. Se servește cu gheață și se garnisește cu caviar.

Bramblin On

Pentru acest cocktail, veți avea nevoie de 60 ml de London Dry Gin, 30 ml de suc proaspăt de lămâie, 15 grame de miere, 15 grame de dulceață de afine și caviar. Se umple un shaker cu gheață zdrobită și apoi se adăugă dulceața de afine. Adăugați apoi ginul, sucul de lămâie și miere și agitați cât se poate de puternic. Se strecoară ușor amestecul obținut într-un pahar pentru a-i permite cocktailului cu toate culorile sale să treacă prin gheață. Se garnisește paharul cu caviar.

Burger Bar at Mandalay Bay

Se amestecă înghețată de vanilie cu lichior de zmeură și se servește cu gheață și caviar.

Strawberry Pisco

Se adaugă într-un shaker 45 ml de Pisco, 3 căpșune, 15 grame miere și 15 grame de albuș. Se agită foarte bine pentru a vă asigura că albușul s-a spumat și căpșunele s-au zdrobit. Se strecoară de două ori după care se varsă în pahar și se garnisește cu caviar.

La Cave at Wynn

Se amestecă Bacardi O, lichior Canton Ginger, lime, suc de portocale și afine. Se toarnă în pahar și se garnisește cu caviar, conform liquorama.net.

Cu ce se condimentează caviarul?

Un preparat de succes pe bază de caviar trebuie să fie cât se poate de simplu și elegant. Indicat este să păstrați caviarul la frigider până în momentul servirii. Pentru o prezentare atrăgătoare, puteți pune tot recipientul sau borcanul deschis cu caviar pe un pat de gheață zdrobită, cu capacul lângă el. Pentru o servire cât mai simplă și foarte gustoasă, acompaniați caviarul cu jumătați de pâine proaspăt prăjită, cu sau fără unt, blini sau cartofi. Blini sunt clătite foarte subțiri preparate cu hrișcă de origine rusă. Foarte puțină creme fraiche este suficientă pentru a nu masca experiența intensă și fasinantă de a servi caviar.

În mod tradițional, cele mai folosite garnituri pentru caviar sunt ouăle fierte – fie gălbenuș, fie albuș -, urmate de arpagic, creme fraiche, capere și ceapă roșie. În unele țări din Europa de Est, caviarul este servit cu cartofi mici preparați la abur. Cu toate acestea, connoisseurii de caviar insistă că orice ingredient care modifică gustul și distrage atenția de la aroma pură a caviarului nu ar trebui folosit. Iubitorii de caviar consumă caviarul ca atare. În schimb, se pot folosi condimente mai puternice și garnituri cu arome mai pronunțate doar dacă serviți caviar de o calitate mai joasă, precum este caviarul de somon, conform caviarcentre.com.

Roland Persson, unul dintre cei mai importanți bucătari din Suedia, care a fost bucătar șef la restaurantul hotelului Grand Hotel din Stockholm, are o vastă experiență în degustarea și servirea diferitelor tipuri de caviar. Acesta declară că modalitatea sa preferată de a servi caviar este într-un sashimi de somon acoperit cu caviar. În cazul unui astfel de preparat, caviarul va ține loc de sare și piper, fiind un acompaniament grozav pentru somon, care are o aromă destul de blândă. Pentru un astfel de preparat, sunt necesare doar câteva grame de caviar de persoană, conform careliancaviar.com.

Într-o manieră mai puțin sofisticată, puteți prepara cipsuri de cartofi garnisiți cu smântână sau creme fraiche, caviar și mărar. Caviarul este o garnitură minunată și pentru un piure fin de conopidă. În acest caz, vom face un piure suplu de conopidă fiartă, vom condimenta cu sare, piper și cu puțin ulei aromatizat cu ceapă de primăvară și vom servi cu caviar, fructul pasiunii și cipsuri de sfleclă roșie. Un alt preparat de excepție care scoate în evidență gustul incredibil al caviarului este mousse-ul de somon afumat. Vom face un piure fin de somon afumat și creme fraiche, pe care îl vom servi cu semințe de rodie și caviar, conform huffpost.com.

În cele din urmă, fie că este pasteurizat sau proaspăt, caviarul trebuie întotdeauna răcit atunci când este servit. Pentru servire, vom utiliza o lingură specială din os, din cristal sau din perlă, întrucât lingurile metalice modifică gustul caviarului. O porție de caviar înseamnă mai puțin de o linguriță. Eticheta ne spune că o astfel de delicatesă se servește în mușcături mici. Nu se iau înghițituri mari, nu se mestecă, ci se gustă cantități infime, lăsând perlele de caviar să explodeze în gură și să își dezvăluie aroma. Pentru cei care consumă prima dată caviar, o cantitate infimă de caviar îi va ajuta să experimenteze aroma fără a se simți copleșiți de gust sau de textură.

În mod normal, se achiziționează un recipient de 30 grame de caviar pentru două persoane. Fie că sunt proaspete sau pasteurizate, resturile de caviar se păstrează doar o zi sau două, dar cel mai recomandat este să terminați toată cantitatea de cum ați desfăcut recipientul. Doar dacă trebuie în mod obligatoriu să depozitați caviarul, atunci puneți restul de caviar în recipientul original, acoperiți-l cu o folie de plastic și apoi înlocuiți capacul. Puneți recipientul în cea mai rece zonă a frigiderului sau chiar la congelator.

Resurse despre „Caviar – băutură, condimente”

 1. williams-sonoma.com
 2. huffpost.com
 3. careliancaviar.com
 4. liquorama.net

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email